Alder Hey in the Park

Alder Hey in the Park is Europe's first children's hospital built in the grounds of a park. The brief was to create a state-of-the-art facility and put health & wellbeing at its heart.

Welcoming spaces

The MEP systems and services needed to work with the balance of wellbeing-centred design and clinical equipment requirements. Thanks to dedicated basement links and vertical cores, the building could optimise natural daylight and enabled as many spaces as possible would have views of outside. We worked on services for the innovative Critical Care Unit layouts that allows patient bays to curve around a staff base that’s flooded in daylight via a roof light. And it’s not just ‘nice-to-have’ design: research has shown that patients with access to views filled with light and greenery are more likely to recover faster.

Setting a new standard

New resilient infrastructure was designed to support the new hospital including boiler plant (gas fired and oil), water storage, and electrical generation. This involved successful negotiation with the utility supply companies to reserve capacity – both for main incomers and secondary supplies for resilience – and ensure the design of buildings would house their equipment.

We developed the design in BIM using the experienced skillset of our Digital Engineering team. We then worked with the subcontractor CHt to finalise the design and to enable the services installation to be manufactured off site in six-metre corridor modules. This effective form of construction allowed for maximum efficiency and quality, which was integral to this ambitious project’s tight timescales.

Employee Profiles

Verel Rodrigues - Environmentalist

"I’ve worked on projects where I’m able to make a positive impact on reducing carbon..."

Nicole Toolseram - Sustainability Graduate

"It's very rewarding to work in a company that is conscious of the current climate..."
Meet more of our employees »

The App

Download it and follow us.
You'll be the first to know.
 

More on our Hub